Köp Motorolja

312 resultat

Fordonets huvudsmörjmedel

 

Motorolja är ett smörjmedel som används i förbränningsmotorer hos alla tänkbara fordon och där finns det delar som rör sig mot varandra, dvs. skapar friktion. Utan tillräcklig smörjning omvandlar friktion helt enkelt rörelse energi till enormt värme och leder till extrem nötning, som i bästa fall ökar bränsleförbrukning, minskar effekten, men i värsta fall kan leda till motorhaveri. Därför utvecklas motoroljor med viss sammansättning, vilken bildar smörjfilmen mellan närliggande delar för att minimisera direktkontakt och således minska friktionsbetingat värme och slitage. 

 

Vad motorolja består av och hur indelas den?

 

Funktioner som motorolja fyller förutsätter dess komplicerad sammansättning, men huvudämnet har alltid varit råolja och tack vare olika tillverkningsprocesser och tillsatser skapar man oljor, som upprätthåller en smörjande film mellan rörliga delar vid specifika temperaturer. Huvudegenskap som ansvarar för det är oljans viskositet, eller seghet, dvs. ett mått på dess motstånd mot att flyta. Tjockleken måste vara tillräckligt hög för att behålla en smörjaden film, men ganska låg för att låta motorolja strömma runt under alla förhållanden. Viskositeten anges i motorolja beteckning på flaskan, där hög viskositetsindex tyder på att segheten ändras lite vid temperaturförändringar, och låg betyder omvänt. För att leva upp till svenska klimatförhållanden köper man ”multi-grade” allsäsong motorolja, som tack vare polymertillsatsmedel är inte för tröga på vintertid, när det är kallt, men de blir inte för mycket flytande på sommartid för att inte kunna bilda smörjfilmen.

 

Byt olja regelbundet!

 

Att metalldelar i motor gnids producerar det mikroskopiska metallpartiklar som skulle cirkulera i oljan om motorer inte var försedda med oljefilter som avlägsnar dem och förebygger slipning på dyrbara metaldelar. Därför är det viktigt att byta motorolja tillsammans med oljefilter och hos motorolja-online.se hittar du lätt syntetiska, delsyntetiska och mineraloljor som passar din bil och plånbok. Bara följ anvisningar i intruktionsboken och spara med oss!