Köp Antifrys

9 resultat
Kühlerfrostschutz G12 PLUS
Varunr:OIL-406-1464
Pris inkl. moms
Gratis frakt
I LAGER

Avgörande egenskaper av kylvätska

 

Att fylla på vanligt vatten in i expansionskärlet av bilens kylsystem är ingen bra ide eftersom alla vi vet från skolan att vattnet fryser så fort lufttemperatur når 0 grader Celcius, vilket händer ofta redan om höstar och vårar i det svenska växlande klimatet. Den underbara vätskan som löser detta problem är glykol, som inte bara ser till motorn får flytande kylvätska även vid -30 (beroende på glykolens typ), utan också höjer vätskans kokpunkt, vilket kan vara väsentligt vid drift av tung belastad bil i uppförsbacke under het sommardag.

 

Val och användning av glykol

 

Om de flesta bilmotorer hade endast vattenkylning för att helt enkelt avlägsna spillvärme, så skulle det funka mer eller mindre utan problem, men glykol har förutom kylegenskaper annan inte minst viktigare makt – att motstå galvaniska korrosion som vatten åstadkommer i kylsystemets rör. Därför får varje glykol korrosionsihibiterande tillsatser och var sin färg för att bli igenkänd, därför begränsas utbud av kylarvätska med olika märkesskyltar som påverkar inte mycket kylegenskaper. Viktigt är att köpa kylvätskan mer än behövs för säkerhets skull för att det blir tillräckligt med den vid blandning med vatten. Man brukar kombinera dem i förhållandet 1 till 1, vilket ska räcka till -30 grader. Om kyligare väder förväntas, så minskar man vattnets andel i blandningen.

 

Innan man köper kylvätska

 

Om vinterkylan är på väg eller har den redan slog till och du har glömt att förberedda bilen inför den, så behöver du inte springa och leta efter glykolen i vägbutiker. I stället slå på datorn och genom att besöka motorolja-online.se kan du köpa kylarvätska i två former enligt din smak – färdigblandad lösning, som är avsedd för olika temperaturer och kräver bara att fylla på kylvätskan, eller koncentrerad glykol som du kan blanda hur som helst, om du vill påverka kylmotstånd. Prova kylvätska med GLYSANTIN, VAICO, FUCHS.